Vergelijking kunststof en houten kozijnen

Bij het kopen van nieuwe kozijnen blijkt dat er nog steeds veel mensen zijn die twijfelen tussen kunststof en houten kozijnen. Houten kozijnen waren vroeger de standaard en heeft daardoor in eerste instantie nog veelal de voorkeur. Echter, zodra kunststof en houten kozijnen met elkaar worden vergeleken, wordt uiteindelijk vaak de keuze voor kunststof kozijnen gemaakt.   

Kunststof kozijnen in het kort 

Kunststof kozijnen zijn de laatste jaren steeds meer in opkomst. Na een aantal sterke verbeteringen die in het verleden zijn doorgevoerd, behoren kunststof kozijnen tegenwoordig tot de top van de markt met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Voor een betaalbare prijs heeft u al zeer goede kunststof kozijnen die onder andere over zeer goede isolatiewaardes beschikken, een lange levensduur hebben en onderhoudsarm zijn. Daarnaast zijn kunststof kozijnen volledig op maat en naar wens te maken. Er zijn verschillende kleuren mogelijk en het is zelfs mogelijk om kunststof kozijnen met houtnerfstructuur te laten maken. Zo kunt u genieten van de voordelen van kunststof en de uitstraling van hout. 

Voordelen kunststof kozijnen

 • Betaalbaar;
 • goede prijs-kwaliteitsverhouding;
 • onderhoudsarm;
 • meerdere kleuren en folies mogelijk (ook houtnerfstructuur);
 • zeer goede isolatiewaardes;
 • zeer stevig, inbraakwerend én brandveilig;
 • lange levensduur van 50 tot 70 jaar;
 • zeer duurzaam;
 • volledig op maat en naar eigen wens.

Nadelen kunststof kozijnen

 • kleur kan niet overgeschilderd worden;
 • er mag niet in geboord worden. 

Houten kozijnen in het kort

Houten kozijnen waren vroeger erg populair. Dit kwam met name doordat de uitstraling van de houten kozijnen zeer geliefd was. Daarnaast was de kwaliteit van houten kozijnen in het verleden ook zeer goed. Tegenwoordig hebben de kozijnen van andere materialen, met name kunststof, zeer sterke veranderingen doorgevoerd waardoor houten kozijnen niet meer tot de beste in de markt behoren. Zo is de isolatiewaarde van houten kozijnen nog wel goed, maar houten kozijnen bieden zeker niet meer de beste isolatiewaardes. 

Voordelen houten kozijnen

 • uitstraling van een typisch Nederlands kozijn;
 • goede isolatiewaardes;
 • stevig en inbraakwerend;
 • middelmatige tot lange levensduur (afhankelijk van het gekozen hout);
 • overschilderbaar.

Nadelen houten kozijnen

 • relatief duur;
 • vragen veel onderhoud: schilderen en schoonmaken;
 • gevoelig voor weersinvloeden (grote kans op houtrot). 

Wat zijn nu precies de verschillen tussen kunststof en houten kozijnen?

Om een goede vergelijking te kunnen maken tussen de twee soorten kozijnen is het belangrijk om de verschillen van de belangrijkste onderdelen in kaart te brengen. 

 • Prijs: kunststof kozijnen zijn zeer betaalbaar en tot wel 30% goedkoper dan houten kozijnen.
 • Onderhoud: kunststof kozijnen zijn zeer onderhoudsarm in tegenstelling tot houten kozijnen die veel onderhoud, zoals schilderwerk, vragen. 
 • Isolatie: de isolatiewaarde van kunststof kozijnen is met een gemiddelde U-waarde van 1,2 beter dan de gemiddelde U-waarde van 2,4 van houten kozijnen. 
 • Uiterlijk: kunststof kozijnen zijn in verschillende kleuren en folies te verkrijgen (ook houtstructuur). Houten kozijnen hebben de typische Nederlandse uitstraling en zijn in de gewenste kleur te schilderen. 
 • Levensduur: kunststof kozijnen gaan gemiddeld 50 tot 70 jaar mee. Zachthouten kozijnen gaan gemiddeld 20 jaar mee en hardhouten kozijnen gaan gemiddeld 70 tot 75 jaar mee. 
 • Veiligheid: zowel kunststof als houten kozijnen zijn zeer stevig en inbraakwerend. Kunststof kozijnen zijn daarnaast ook nog eens brandveilig. 
 • Duurzaamheid: kunststof kozijnen zijn zeer duurzaam in vergelijking met houten kozijnen. Dit komt door het productieproces, de levensduur, het onderhoudsproces en de mogelijkheid tot recyclen. 

Kunststof kozijnen van KozijnPlan

Bij KozijnPlan zijn we overtuigd van de kwaliteit van kunststof kozijnen. We verkopen kunststof kozijnen van de topmerken Schüco en Veka en kunnen door de zeer goede kwaliteit wel 20 jaar garantie bieden! Daarnaast profiteert u bij ons ook van achteraf betalen, dus geen aanbetaling, en de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Bent u geïnteresseerd in nieuwe kunststof kozijnen van KozijnPlan? Voor een gratis adviesgesprek en een offerte op maat kunt u het adviesformulier invullen of u kunt ons bellen.
 

Subsidie voor kunststof kozijnen in 2020

Bij het aanschaffen van kunststof kozijnen kunt u in 2020 weer subsidie aanvragen via de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. 

Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

De subsidie vanuit de SEEH loopt alweer enige tijd en is beschikbaar tot en met 31 december 2020. U kunt in aanmerking komen voor deze subsidie als u minimaal twee energiebesparende maatregelen treft en aan een minimum aan isolatiewaarde en oppervlakte voldoet. De energiebesparende maatregelen die onder de SEEH vallen, zijn:

 • spouwmuurisolatie;
 • gevelisolatie;
 • dakisolatie;
 • vloerisolatie en/of bodemisolatie;
 • hoogrendementsglas; 

Daarnaast dient u zowel eigenaar als bewoner te zijn van de woning waarvoor u de maatregelen uitvoert. Voor de volledige voorwaarden kunt u kijken op de website van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO).

Beschikbaar budget

Voor de SEEH is een budget van €84 miljoen ter beschikking gesteld. Hierbij geldt dat er een maximale subsidie van €10.000,- per woning uitgekeerd wordt. U krijgt met deze subsidie dus tot wel ongeveer 20% van uw investering terug en dat is een hele mooie besparing! Wees er wel snel bij, want er zijn sinds september 2019 al 8362 aanvragen gedaan.   

Subsidie aanvragen

Als u gebruik wilt maken van de subsidie, kunt u dit online aanvragen bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) nadat de energiebesparende maatregelen zijn uitgevoerd. 

Koop uw kunststof kozijnen bij KozijnPlan

Kunststof kozijnen van KozijnPlan inclusief HR++ glas vallen ook onder de energiebesparende maatregelen. Met het aanschaffen van onze kunststof kozijnen en het uitvoeren van nog een andere energiebesparende maatregel kunt u dus al aanspraak maken op de subsidie! Voor aanvullende informatie en een speciale aanbieding op maat kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier of door te bellen.  

Coronavirus

In verband met de Corona crisis in Nederland wordt onze dienstverlening aangepast aan de richtlijnen van het RIVM. Dit doen we om u als klant en onze medewerkers te beschermen. Dit betekent onder andere afstand houden, geen handen schudden en de afspraak afzeggen als er gezondheidsklachten zijn. Dit is momenteel erg belangrijk volgens de richtlijnen van het RIVM. 

Deuren en kozijnen

Op zoek naar nieuwe kunststof kozijnen en deuren? Met het ruime aanbod van KozijnPlan weet je zeker dat de deuren en kozijnen voldoen aan je wensen wat betreft kleur en design. Niet alleen wordt voldaan aan jouw wensen, onze deuren en kozijnen voldoen ook aan de hoogste kwaliteitsstandaarden. Dit betekent onder andere dat ze goed isoleren, een lange levensduur hebben én dat ze veilig zijn. 

Deuren van KozijnPlan

Ben je toe aan meer licht en ruimte en zit je te denken aan openslaande deuren of een schuifpui? Of wil je een nieuwe uitstraling van je woning en daarom de voor- en achterdeur vervangen? KozijnPlan helpt je graag bij de keuze voor nieuwe deuren. Met ons ruime aanbod openslaande tuindeuren, schuifpuien en voor- en achterdeuren kun je bij KozijnPlan altijd een deur vinden die bij jou past. Wil je klassieke, moderne of juist tijdloze deuren? En welke keuzes maak je wat betreft kleur, indeling, beslag en glas voor de nieuwe deuren? Tijdens een adviesgesprek met een van onze adviseurs kunnen zij helpen bij het maken van deze en vele andere keuzes.  

Openslaande deuren

Openslaande tuindeuren in je woning laten plaatsen betekent niet alleen meer lichtinval, maar ook dat de tuin meer betrokken wordt bij de woning. Op deze manier worden tuin en kamer samen één. Daarnaast zorgen de openslaande tuindeuren er ook voor dat de kamer groter lijkt wanneer de deuren openstaan. Het nadeel van openslaande deuren is dat er veel ruimte in beslag wordt genomen. Als je slechts beperkte ruimte hebt, is het daarom aan te raden om voor een schuifpui te kiezen in plaats van voor openslaande deuren. 

Schuifpui 

Net zoals de openslaande deuren zorgt ook een schuifpui voor een mooie doorgang tussen kamer en tuin. En ook hier geldt dat de kamer meer licht krijgt doordat de schuifpui voorzien is van grote hoge ramen. Daarnaast neemt een schuifpui geen extra ruimte in beslag. 

Voor- en achterdeuren

Zoals je ongetwijfeld al vaker hebt gehoord ‘voordeuren zijn het visitekaartje van je woning’. Het is dan ook niet zo gek dat je specifieke voorkeuren hebt wat betreft de uitstraling van je voordeur en ook voor de achterdeur zal dat niet anders zijn. Daarom worden onze voor- en achterdeuren altijd op maat gemaakt. Van de kleur tot de indeling en van het glas tot het beslag, de keuzes liggen bij jou!

Met deuren van KozijnPlan ben je verzekerd van kwaliteit 

Als je kiest voor deuren van KozijnPlan, kies je voor deuren van hoge kwaliteit. De deuren zijn gemaakt van stevige profielen en zijn nog eens extra versterkt door het toevoegen van een stalen frame. Daarnaast wordt de deur natuurlijk ook voorzien van gecertificeerd hang- en sluitwerk. 

Kunststof kozijnen van KozijnPlan 

KozijnPlan verkoopt en plaatst alleen kozijnen van het materiaal kunststof. Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm, veilig, hebben een goede isolatie en een lange levensduur. Onze kunststof kozijnen zijn van de topmerken Schüco en Veka. Zo weet je zeker dat je over kwaliteitskozijnen beschikt.  
Net zoals de deuren van KozijnPlan is het ook voor de kozijnen mogelijk om deze geheel in jouw eigen smaak samen te stellen. Met onder andere een ruim kleurenaanbod en de verschillende mogelijkheden wat betreft grootte en indeling kunnen wij jou altijd van kunststof kozijnen op maat voorzien. 

Je nieuwe deuren en kozijnen in termijnen betalen 

Twijfel je nog over de aanschaf van kunststof deuren en kozijnen omdat het op dit moment financieel niet goed uitkomt? Hiervoor bieden wij het KozijnPlan aan. Dit biedt de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Wil je meer informatie over onze kozijnen en deuren of het kozijnplan? Vul dan het contactformulier in. Onze adviseurs staan voor je klaar. Zij komen graag langs om jou van de gewenste informatie te voorzien en om een offerte voor kozijnen en deuren op maat samen te stellen. 
 

Montage op stelkozijnen

De montagewijze is van groot belang voor de kwaliteit van kunststof kozijnen. Hierbij wordt over het algemeen montage op stelkozijnen aangeraden. Dit is dan ook de montagewijze die KozijnPlan hanteert, maar wat is montage op stelkozijnen precies en welke voor- en nadelen heeft deze montagewijze? En zijn er ook nog andere manieren om te monteren?

Hoe wordt er precies gemonteerd bij montage op stelkozijnen?

Om te begrijpen hoe montage op een stelkozijn in zijn werk gaat, is het allereerst van belang om te weten wat een stelkozijn precies is. Een stelkozijn is een kozijnen frame voorzien van folie en een rubberen aanslag die het echte kozijn moet ondersteunen.

Bij montage op stelkozijnen wordt het stelkozijn in de muuropening geplaatst. Het stelkozijn is dan de verbinding tussen de binnen- en buitenmuur. Het echte kozijn wordt uiteindelijk tegen dit stelkozijn geplaatst waardoor het stelkozijn niet meer zichtbaar is. 

Wat zijn de voordelen van montage op stelkozijnen?

Montage op stelkozijnen kent een groot aantal voordelen, waarvan een groot deel met elkaar samenhangt. De belangrijkste voordelen zijn:

 • minder kans op beschadigingen; 
 • langere levensduur;
 • nette afwerking – geen kitvoegen;
 • duurzame afdichting tegen water, wind (tocht) en geluid;
 • isolatiewaarde blijft gewaarborgd;
 • werking van het kozijn door temperatuurschommelingen wordt opgevangen;
 • betere inbraakveiligheid.

Het belangrijkste voordeel van stelkozijnen is dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Tijdens, maar ook na de montage is er minder kans op beschadigingen aan het kozijn en rondom het kozijn (bijvoorbeeld beschadigingen aan de muur). Dit zorgt ervoor dat de levensduur verlengt wordt en er een langere garantie- en serviceperiode kan worden gegeven. 

Een ander belangrijk voordeel is de inbraakveiligheid. Door de stevigheid van de constructie is het voor een inbreker moeilijker om binnen te komen. Kunststof stelkozijnen zijn ook een vereiste voor keurmerken met betrekking tot veiligheid, zoals het PKVW en SKG. 

Wat zijn de nadelen van montage op stelkozijnen?

Naast alle voordelen kent montage op stelkozijnen ook nadelen:

 • meer tijd benodigd voor de montage;
 • deze montagewijze is duurder dan zonder stelkozijnen.

Monteren op stelkozijnen is meer werk voor de monteurs, waardoor er meer tijd nodig zal zijn voor het plaatsen van kozijnen. Logischerwijs betekent meer tijd ook meer kosten. De kosten voor montage op stelkozijnen zullen dan ook hoger uitkomen dan montage zonder stelkozijnen. Dit komt niet alleen door de benodigde tijd, maar ook door het extra materiaal dat moet worden gebruikt voor de stelkozijnen. 

Deze nadelen zijn niet groter dan de voordelen. Uiteindelijk zullen de kosten alsnog oplopen als er zonder stelkozijnen wordt gemonteerd. Er is dan een grote kans op schade na verloop van tijd en de uiteindelijke totale kosten zullen dan de kosten van montage op stelkozijnen overtreffen.

Montage op kunststof of houten stelkozijnen?

Montage op stelkozijnen is een goede montagewijze, maar er is wel een verschil tussen het materiaal van het stelkozijn. Stelkozijnen kunnen namelijk van kunststof of hout gemaakt zijn. Waar hout vroeger de standaard was, is sinds kort kunststof in opkomst. Nog lang niet alle kunststof kozijnen bedrijven maken gebruik van kunststof stelkozijnen, maar steeds meer mensen beginnen de voordelen van dit materiaal als stelkozijn te zien. 

Kunststof is een goed materiaal om als stelkozijnen te dienen. Kunststof stelkozijnen zijn namelijk van zichzelf bijvoorbeeld al bestendig tegen weersinvloeden en hebben een lange levensduur. 

Houten stelkozijnen moeten in eerste instantie een aantal verwerkingen ondergaan voordat het materiaal geschikt is als stelkozijn. Het hout moet met grondverf behandeld worden om weersinvloeden tegen te kunnen gaan. Hiermee moet het houten stelkozijn langer meegaan en zorgen voor een betere isolatie. 

Kunststof stelkozijnen  Houten stelkozijnen
Voordelen Voordelen
+ zorgt voor een betere montagewijze. + zorgt voor een betere montagewijze.
+ van zichzelf bestendig tegen weersinvloeden   
+ Neemt geen vocht op (onderhoudsarm, rot niet én schimmelt niet).  
+ Voldoet aan duurzaamheid.  
Nadelen  Nadelen
n.v.t. - Moeten behandeld worden tegen weersinvloeden.
  - Kans op houtrot wat moeilijk te herstellen is.


Wat is het alternatief?

Kunststof kozijnen bedrijven die niet op stelkozijnen monteren, plaatsen het kozijn rechtstreeks in de muuropening. Dit wordt ook wel stompe montage of koud in de spouw plaatsen genoemd. Om op deze manier te kunnen monteren is het nodig om bijvoorbeeld veel te boren. Daarnaast moet de opening nog afgedicht worden. Dit wordt over het algemeen gedaan met pur en compriband. 

Er zijn in de meeste gevallen weinig voordelen te benoemen voor deze methode. De enige reden waarom kunststof kozijnen bedrijven de kozijnen door middel van stompe montage plaatsen, is omdat het goedkoper is voor het bedrijf en de klant. 

De belangrijkste nadelen van stompe montage zijn de mogelijke beschadigingen die veelal optreden en de daarbij behorende veiligheid. 
Doordat een muur tijdens weersinvloeden niet ‘werkt’ en kunststof kozijnen wel, kan deze werking niet opgevangen worden. Hierdoor kan de rechtstreekse verankering tussen het kozijn en de muur los gaan zitten. Hierdoor zal het kozijn los komen te zitten en dit zorgt voor onveilige situaties. Daarnaast kan dit loszittende kozijn ook scheuren in de binnenmuur of lekkage veroorzaken. 

De voordelen De nadelen
+ Minder tijd benodigd voor montage. - De rechtstreekse verankering tussen het kozijn en de muur kan na verloop van tijd los komen te zitten.
+ Goedkoper (lagere montage- en materiaalkosten). - Lagere winddichtheid door de slechtere (kier)afdichting.
   - Grote kans op schade tijdens en na montage.
  - Afdichting gaat niet lang mee (c.a. 5 jaar).
  - Minder nette afwerking.
   - Minder lange levensduur.

  
Hoe monteert KozijnPlan?

KozijnPlan monteert in bijna alle gevallen op kunststof stelkozijnen. In een aantal gevallen zou het kunnen voorkomen dat het beter is om bijvoorbeeld een deel van het oude (houten) kozijn te behouden in plaats van kunststof stelkozijnen plaatsen. Dit zal altijd bepaalt worden door een bouwkundig specialist waardoor je er zeker van kunt zijn dat de kozijnen op een juiste manier gemonteerd worden. 

De montagewijze die KozijnPlan hanteert, zorgt ervoor dat de prijzen iets hoger liggen dan wanneer we stomp zouden monteren. Het is bij ons echter wel mogelijk om de kozijnen in termijnen te betalen, waardoor u slechts een klein bedrag per maand hoeft te betalen!

Meer informatie over stelkozijnen?

Zodra u besluit om kunststof kozijnen te gaan kopen, zult u offertes aanvragen. Bij deze offertes krijgt u vaak ook informatie over de montagewijze. Het is dan ook belangrijk om duidelijke offertes te hebben en goed te kijken naar de montagewijze.

Bij KozijnPlan kun je gratis een offerte opvragen en één van onze adviseurs zal dan bij u langskomen voor een vrijblijvend adviesgesprek op maat. De adviseur zal ook alle vragen omtrent de montage kunnen beantwoorden. 
 

De belangrijkste technische termen uitgelegd

Wat betekenen de verschillende technische termen die je veelal tegenkomt als je informatie gaat opzoeken over kunststof kozijnen? We zetten het graag voor je op een rijtje. 

Isolatiewaarde

Isolatiewaarde: de isolatiewaarde van een kozijn geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat. 

Het is van belang om naar de isolatiewaarde te kijken, omdat je met nieuwe kozijnen natuurlijk wel zoveel mogelijk de warmte in huis wilt houden. De isolatiewaarde van een kozijn wordt weergegeven door middel van een U-waarde. Hierbij is een lagere U-waarde beter, omdat er dan minder warmte verloren gaat. 

Volgens het Bouwbesluit mag de U-waarde van ramen, deuren en kozijnen niet hoger zijn dan 1,65 W/m2K. Voor een goed isolerend kozijn kunt u dan ook het beste kiezen voor een kozijn met een U-waarde die lager is dan 1,65. 

Profielen

Profielen: dit is de basis van een kozijn en is eigenlijk een ‘los’ deel. Zodra dit profiel bewerkt en in elkaar gezet wordt, is er sprake van een kunststof kozijn
Vlakke profielen: profielen met een grotere inbouwdiepte, meestal van meer dan 100 mm. Bij dit profiel staat het raam verder naar binnen.
Verdiepte profielen: profielen met een kleinere inbouwdiepte, meestal van minder dan 100 mm. Bij dit profiel staat het raam juist wat verder naar buiten.

Een profiel is van een kunststof kozijnen merk, zoals Schüco of Veka. Deze profielen worden ingekocht door kunststof kozijnen bedrijven, zoals KozijnPlan, die deze profielen bewerken tot kunststof kozijnen. 

De profielen bepalen in principe de (bouwtechnische) eigenschappen van een kozijn, zoals het aantal luchtkamers, de inbouwdiepte en de isolatiewaarde (mits goed bewerkt en gemonteerd door het kozijnen bedrijf). Bij het kopen van nieuwe kozijnen moet je dus niet alleen keuzes maken voor een merk en een bedrijf, maar ook voor een profiel.  

Het verschil tussen vlakke en verdiepte profielen is dus te vinden in de inbouwdiepte. Een vlak profiel heeft een meer strakke uitstraling, terwijl de verdiepte profielen eruitzien als de traditionele Nederlandse kozijnen. De verdiepte profielen zijn doorgaans dan ook de meest populaire keuze.  

Luchtkamers

Luchtkamers: dit zijn ruimtes in het kozijnprofiel die ervoor zorgen dat er een goede isolatiewaarde kan worden behaald.  

Zoals de naam al doet vermoeden zorgen de luchtkamers voor een betere isolatie door de stilstaande lucht in de kamers. Deze stilstaande lucht heeft een isolerende functie, net zoals bij dubbel glas. Het zorgt ervoor dat koude lucht minder goed binnen kan komen. Over het algemeen geldt: hoe meer luchtkamers, hoe beter de isolatie. 

Het aantal luchtkamers in een kozijn varieert meestal van 2 tot 6 kamers. De nieuwste kozijnprofielen beschikken tegenwoordig over minimaal 5 luchtkamers. U doet er dan ook goed aan om voor een profiel met minimaal 5 luchtkamers te kiezen. 

Stelkozijnen

Stelkozijn: een stelkozijn is een kozijnen frame die in het raam wordt geplaatst ter ondersteuning van het echte kozijn.  

Over het algemeen is montage op stelkozijnen de beste manier om je kunststof kozijnen te laten plaatsen. Bij montage op stelkozijnen is de constructie van het kozijn steviger waardoor de vormvastheid van het kozijn beter is. Daarnaast kun je door stelkozijnen genieten van een langere levensduur, een nettere afwerking en een betere opvang van de werking van de kozijnen tijdens warme of koude periodes. 

Stelkozijnen zijn verkrijgbaar in kunststof en hout. Groot verschil hierbij is dat hout nog enkele nadelen kent zoals houtrot en een minder lange levensduur. Wanneer je kiest voor stelkozijnen kun je dus het beste gaan voor montage op kunststof stelkozijnen. 

Stompe montage

Stompe montage: hiermee wordt het koud in de spouw plaatsen van het kozijn bedoeld. Oftewel het kunststof kozijn wordt direct in de opening geplaatst. 

Stompe montage is een goedkopere montagewijze en is over het algemeen niet zo goed als montage op stelkozijnen. Bij stompe montage is er namelijk meer risico op problemen. In de eerste jaren zal dit nog niet meteen merkbaar zijn, maar na verloop van tijd wel. Zo kan het kozijn los zitten, heb je meer kans op schade tijdens én na montage, je hebt meer kans op lekkage en de wind komt gemakkelijker binnen.  

HR-glas

HR-glas (Hoog Rendements-glas): dit glas heeft een extra coating tussen de glaslagen waardoor het raam beter isoleert. 

Enkel glas werd vroeger veel gebruikt, maar dit glas voldoet tegenwoordig niet meer aan de eisen en wordt dan ook niet meer gebruikt. Er werd veel overgestapt op dubbel glas, maar tegenwoordig is HR-glas de standaard. Hierbij is er de keuze uit HR+, HR++ of HR+++ glas. 

Enkel glas werd lange tijd gebruikt, maar is al lang niet meer de standaard. Dit glas voldoet tegenwoodig niet meer aan de eisen en wordt dan over het algemeen ook niet meer toegepast. 

Waar veel mensen nog denken dat er geen verschil is tussen dubbel glas en HR++ glas, is er dus wel een duidelijk verschil. Beide beschikken over een dubbelle glaslaag, maar het verschil is dus de coating die wordt gebruikt bij HR++ glas. Ditzelfde verschil geldt ook voor enkel glas en HR-glas en driedubbel glas en HR+++ glas.  
 

Levensduur kunststof kozijnen

Wanneer u van plan bent om nieuwe kozijnen aan te schaffen, is de levensduur van het kozijn natuurlijk één van de belangrijkste punten waarop u uw keuze baseert. U wilt namelijk wel dat uw kozijnen zo lang mogelijk meegaan, zodat u er lang van kunt genieten. 

Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?

Kunststof kozijnen hebben een zeer lange levensduur en gaan gemiddeld 50 tot wel 75 jaar lang mee. Dit is de gemiddelde levensduur en geeft u dus geen garantie dat uw kozijnen ook daadwerkelijk zo lang meegaan. In de praktijk kan het voorkomen dat uw kozijnen minder lang, maar misschien zelfs wel langer meegaan. De levensduur zal verschillen per situatie en is afhankelijk van verschillende factoren. 

Hoe zorg ik ervoor dat de optimale levensduur wordt bereikt?

Om de optimale levensduur van kunststof kozijnen te behalen, dient u rekening te houden met verschillende factoren. 

1. Kies voor kwaliteitskozijnen

Dit klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Er zijn vele verschillende soorten kunststof kozijnen op de markt en de kwaliteit van deze kozijnen kunnen zeer uiteenlopend zijn. Het is daarom belangrijk dat u zich verdiept in de verschillende merken die er zijn en op basis daarvan een goed besluit neemt. Dit betekent dus niet dat u klakkeloos voor de goedkoopste optie moet kiezen. Dit resulteert vaak in kozijnen van mindere kwaliteit en daarmee ook een kortere levensduur. U kunt beter voor de kwaliteitsmerken kiezen tegen een iets hogere prijs. 

2. Zorg voor een goede montagewijze van de kozijnen

De kwaliteit van uw nieuwe kozijnen kan nog zo goed zijn, maar zonder de juiste montagewijze zal de kwaliteit en daarmee de lange levensduur verloren gaan. U doet er daarom verstandig aan om de montage aan professionals over te laten, maar ook de professionals passen verschillende methoden toe. Een goede montagewijze is monteren op stelkozijnen, en dan het liefst kunststof stelkozijnen. Deze stelkozijnen zorgen onder andere voor een zeer goede en stevige constructie die bestand is tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor de kwaliteit van de kozijnen behouden blijft en daarmee ook de levensduur optimaal is.  

3. Maak uw kozijnen regelmatig schoon

Als laatste is ook het regelmatig schoonmaken van uw kozijnen verstandig, want ook dit zorgt ervoor dat uw kozijnen de optimale levensduur kunnen bereiken. Kunststof kozijnen zijn zeer onderhoudsarm, dus dit betekent niet dat u wekelijks uw kozijnen moet schoonmaken. De kozijnen zullen na verloop van tijd wel vies worden door bijvoorbeeld straatvuil. Als dit lange tijd niet wordt schoongemaakt kan de kwaliteit van het kozijn wel verloren gaan, omdat het vuil dan in het kozijn trekt. De kozijnen één tot twee keer per jaar schoonmaken zorgt er al voor dat uw kozijnen in goede staat blijven en dus de optimale levensduur kunnen bereiken. Het schoonmaken kunt u heel eenvoudig met een simpel sopje doen. 

Vergelijking levensduur 

Zoals gezegd hebben kunststof kozijnen een gemiddelde levensduur van 50 tot 75 jaar. Dit is heel lang, maar hoe zit met de levensduur van kozijnen van andere materialen? Heeft kunststof de beste levensduur?

Kunststof vs. Hout

Wat betreft houten kozijnen zijn er twee opties: hardhouten en zachthouten kozijnen. Voor de hardhouten kozijnen geldt dat ze gemiddeld 75 jaar meegaan en voor de zachthouten kozijnen is de levensduur gemiddeld 20 jaar.
Hardhouten kozijnen kunnen dus net zo lang meegaan als kunststof kozijnen, maar een groot verschil is dat houten kozijnen zeer veel onderhoud nodig hebben om deze lange levensduur te bereiken. De kozijnen moet regelmatig schoongemaakt worden en ook nog eens om de 5 jaar geschilderd worden. 

Kunststof vs. Aluminium 

Aluminium kozijnen gaan gemiddeld ongeveer 40 jaar mee. Dit is aanzienlijk korter dan de levensduur van kunststof kozijnen. 

Met kunststof kozijnen zit u dus het beste wat betreft levensduur. Daarnaast kent kunststof ook nog vele andere voordelen ten opzichte van hout en aluminium, zoals de gunstige prijs en de zeer goede isolatiewaardes. 

Wat zijn de bijkomende voordelen van een lange levensduur?

Een lange levensduur is voor u natuurlijk van belang, omdat u het liefst slechts één keer nieuwe kozijnen wilt aanschaffen. Er zijn echter nog meer voordelen te vinden die voortkomen uit de lange levensduur van kunststof kozijnen: 

 • duurzamer; 
 • geld besparen. 

Doordat u kunststof kozijnen waarschijnlijk slechts één keer in uw leven hoeft aan te schaffen, wordt het materiaalgebruik beperkt. Daarnaast hoeven er ook minder kozijnen geproduceerd te worden, waardoor de uitstoot in het productie- of verwerkingsproces beperkt wordt.
Kunststof kozijnen zijn niet alleen duurzaam vanwege de lange levensduur. De kozijnen zijn ook duurzaam doordat het materiaal recyclebaar is, de kozijnen niet geschilderd hoeven te worden en het schoonmaken slechts een keer per jaar met een eenvoudig sopje moet worden gedaan (uitstoot van chemicaliën wordt hiermee beperkt). 

Logischerwijs zorgt een lange levensduur van de kozijnen er ook voor dat u geld bespaart. Hoe langer het duurt voordat u nieuwe kozijnen hoeft aan te schaffen, hoe meer geld u bespaart. Daarnaast zijn kunststof kozijnen ook nog eens goedkoper dan houten en aluminium kozijnen en doordat de zeer goede isolatiewaardes ook lang behouden blijven, bespaart u ook nog eens op de energiekosten. 

KozijnPlan voorziet u graag van nieuwe kunststof kozijnen

Bij KozijnPlan heeft u de keuze uit kunststof kozijnen van de kwaliteitsmerken Schüco en Veka. Onze VCA-gecertificeerde monteurs monteren uw kozijnen op kunststof stelkozijnen, zodat u zo lang mogelijk kunt genieten van uw nieuwe kozijnen. 

Bent u geïnteresseerd is onze kunststof kozijnen? Wij komen graag bij u langs voor een afspraak en voorzien u van een offerte op maat. U kunt ons bellen of het contactformulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.   

Kozijnen vervangen

Kozijnen gaan tegenwoordig steeds langer mee, maar zullen op den duur toch aan vervanging toe zijn. Dit is vaak een grote, maar zeker ook een noodzakelijke investering die uiteindelijk alleen maar voordelen zal opleveren, zowel financieel als niet financieel. Maar wanneer is het nu écht tijd om de kozijnen te vervangen?  

De levensduur van de kozijnen loopt ten einde

Veel van de redenen om kozijnen te vervangen, zullen samenhangen met de levensduur van de kozijnen. Zodra kozijnen het einde van hun levensduur bereiken, zullen er gebreken ontstaan. Een aantal van deze gebreken zullen beter merkbaar en zichtbaarder zijn dan andere, maar elk van deze gebreken geeft aan dat het tijd is voor vervanging. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan tocht, afbladderende verf en rottende kozijnen. 

De gemiddelde levensduur van kozijnen is verschillend per materiaal.

 • zacht hout: 20 jaar;
 • hard hout: 40 – 75 jaar; 
 • aluminium: 40 jaar;
 • kunststof: 50 – 70 jaar. 

Als uw huidige kozijnen (bijna) deze levensduur hebben bereikt, is het goed om na te denken over vervanging van de kozijnen. Ook in het geval dat de gebreken nog niet sterk aanwezig zijn. De kans is namelijk groot dat deze op korte termijn alsnog zullen ontstaan. 

Kozijnen van hout of aluminium
Indien uw huidige kozijnen nog van hout of aluminium zijn, kunt u erover nadenken om uw kozijnen te laten vervangen door kunststof kozijnen. kunststof kozijnen hebben namelijk grote voordelen ten opzichte van houten en aluminium kozijnen.

Zo zijn kunststof kozijnen onderhoudsvriendelijker, duurzamer, veiliger, hebben ze betere isolatiewaardes én hebben ze over het algemeen een langere levensduur.

De isolatie wordt slechter

Een van de belangrijkste redenen om over te gaan tot vervanging is een verslechterde isolatie. Hoe ouder de kozijnen zijn, hoe slechter de isolatie is. Door de vele verschillende weersomstandigheden zullen er, na verloop van tijd, kleine beschadigingen kunnen ontstaan in de kozijnen. Deze beschadigingen hebben grote invloed op de isolatie van uw kozijnen. 

Wanneer de isolatie is verslechterd, betekent dit dat u meer energie zal verbruiken. Dit zal uiteindelijk ook resulteren in hogere energiekosten. In dat geval is het zeker interessant om te kijken naar nieuwe kozijnen. Door uw huidige kozijnen te vervangen kunt u weer genieten van een lekker warm huis tegen lagere energiekosten. 

Daarnaast hangt de isolatie ook samen met enkel glas. Enkel glas isoleert slecht waardoor er veel warmte ontsnapt. Indien uw huidige kozijnen nog beschikken over enkel glas, is het verstandig om dit te laten vervangen door HR ++ glas. Hierbij kunt u het beste ook meteen het kozijn meenemen. 

De kozijnen hebben onderhoud of reparatie nodig

Een andere reden om de huidige kozijnen te vervangen is het onderhoud of de reparatie.

Houten en aluminium kozijnen hebben van zichzelf al veel onderhoud nodig. Ook voor kunststof kozijnen zal onderhoud en daarmee ook reparatie toenemen naarmate de kozijnen ouder zijn (als het einde van de levensduur bereikt wordt) en meer beschadigingen hebben.   

Voor zowel onderhoud als reparatie geldt dat dit niet altijd de verstandigste keuze is, vooral wanneer uw kozijnen tegen het einde van de levensduur aanlopen. U heeft dan namelijk kans dat er snel na reparatie of onderhoud weer nieuwe problemen ontstaan en u alsnog tot vervanging over moet gaan. Dit zorgt voor dubbele en daarbij ook onnodige kosten. 

Het belangrijkste bij onderhoud en reparatie is in ieder geval dat u direct actie onderneemt. Als u te lang wacht, heeft u een grote kans dat er meer problemen zullen ontstaan.

De veiligheid neemt af 

Ook de veiligheid kan een rol spelen bij vervanging. Kozijnen zijn natuurlijk een makkelijke ingang voor ongewenste bezoekers en het is dan ook van groot belang dat de veiligheid optimaal is.

Deze veiligheid betreft niet alleen de sloten op de kozijnen, maar ook de kozijnen zelf. Zodra de kozijnen in slechtere staat zijn, is het gemakkelijker om binnen te komen. Het kozijn is dan namelijk minder stevig. Nieuwe kozijnen zijn over het algemeen nog steviger dan dat de oude profielen waren en voldoen aan verschillende keurmerken voor veilig wonen (SKG en PKVW). Met het vervangen van de kozijnen zal de veiligheid dus toenemen. 

Een nieuwe uitstraling

Als laatste kunt u uw huidige kozijnen laten vervangen, omdat u graag een andere uitstraling voor uw huis wil. De huidige kozijnen voldoen bijvoorbeeld niet meer aan uw wensen wat betreft kleur, materiaal of stijl. Met het vervangen van uw huidige kozijnen kunt u weer een nieuwe uitstraling aan uw huis geven. 

Kozijnen laten vervangen 

KozijnPlan helpt u graag bij het vervangen van uw kozijnen. Indien u interesse heeft, komt een van onze adviseurs bij u langs voor een adviesgesprek. Hier heeft u de mogelijkheid om al uw wensen en vragen uitgebreid te bespreken. Op basis van dit gesprek kan onze adviseur een offerte op maat aanbieden.  

U kunt contact met ons opnemen door middel van het contactformulier of u kunt ons tijdens werkdagen bereiken door te bellen naar 088 6001300

Openingstijden feestdagen

In verband met de feestdagen gelden er aangepaste openingstijden bij KozijnPlan.

We zijn van maandag 24 december 2019 tot en met woensdag 01 januari 2020 gesloten.

Vanaf donderdag 2 januari staat ons team weer voor u klaar. In de tussentijd kunt u contact opnemen via het contactformulier en dan nemen wij vanaf 2 januari zo spoedig mogelijk contact met u op.

Wij wensen u alvast hele fijne kerstdagen en een goed en gezond 2020!

Fijne feestdagen namens KozijnPlan

Kunststof kozijnen op maat

Wilt u graag nieuwe kozijnen aanschaffen? Bij KozijnPlan maken wij uw kunststof kozijnen op maat. Het soort kozijn, de soorten ramen en de kleur: u bepaalt!

Soorten kunststof kozijnen  

Kunststof kozijnen zijn te verkrijgen in verschillende merken en verschillende profielen. Deze merken en profielen kennen grote verschillen in uitstraling. De keuze voor het soort kunststof kozijn is dan ook van invloed op de uiteindelijke uitstraling van uw woning. 

Bij KozijnPlan worden kozijnen van de topmerken Schüco en Veka verkocht. Schüco heeft kwalitatief de beste kunststof kozijnen en de profielen hebben ook nog eens een mooie uitstraling. Ook Veka behoort tot één van de beste kunststof kozijnen merken van Nederland. De kozijnen van Veka zijn van kwaliteitsklasse A en geven maximale stabiliteit en veiligheid. 

Daarnaast is er voor beide merken de keuze uit zowel vlakke als verdiepte profielen. Het verschil zit in de inbouwdiepte van de profielen. Vlakke profielen hebben een kleinere inbouwdiepte dan verdiepte profielen. Dit zorgt ervoor dat de ramen bij een verdiept profiel verder naar binnen zitten. De verdiepte profielen zijn speciaal voor de Nederlandse markt ontwikkeld. Deze profielen lijken namelijk op de oude houten kozijnen die vroeger in Nederland veel werden gebruikt. Het vlakke profiel wordt daarentegen vaak als moderner en strakker gezien.

Soorten ramen

Nadat u een keuze heeft gemaakt voor het soort kozijn, komen de soorten ramen aan bod. U kunt hierbij niet alleen kiezen voor het soort raam, maar ook de hoeveelheid ramen. De keuzes hiervoor bepalen de indeling van uw kozijnen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor één groot vast raam of voor een vast raam in combinatie met één of meerdere andere kleine ramen. De verschillende ramen waar u uit kunt kiezen zijn een vast raam, draai-kiepraam, valraam en een schuifraam.  

Kleur van de kozijnen

Voor de kleur van de kozijnen is de keuze ook aan u. Voor de binnenzijde is er de keuze uit crème en wit. Voor de buitenzijde geldt dat u naast de standaard kleuren crème en wit ook kunt kiezen voor bijvoorbeeld zwarte, grijze, blauwe, groene of gele kleurtinten. 

Kunststof kozijnen in kleur

 

Wat kosten kunststof kozijnen op maat? 

Kunststof kozijnen zijn voor iedereen anders. Ten eerste zijn alle huizen anders en daarmee zijn ook de afmetingen van de kozijnen verschillend. Daarnaast zijn ook de wensen wat betreft het soort kozijn, de soorten ramen en de kleur verschillend. Dit betekent dat de kosten voor kunststof kozijnen op maat uiteen zullen lopen. Voor een goede offerte is het van belang dat een professional bij u langs komt om uw persoonlijke situatie te bekijken en te bespreken.  

Eén ding is wel duidelijk: kunststof kozijnen zijn geen goedkope uitgave en dat begrijpen we bij KozijnPlan. Daarom is het bij ons mogelijk om uw kunststof kozijnen per maand te betalen.

Kunststof kozijnen op maat van KozijnPlan  

KozijnPlan maakt uw kunststof kozijnen altijd op maat. Voor het opstellen van een offerte én voor het helpen bij het maken van goede keuzes komt één van onze adviseurs graag bij u langs. De adviseur kan u helpen bij het bekijken van alle mogelijkheden voor uw situatie. Zo weet u zeker dat u uiteindelijk voor kunststof kozijnen kiest die aansluiten op uw wensen! 

Bent u geïnteresseerd in kunststof kozijnen op maat van KozijnPlan? U kunt ons bellen of het contactformulier invullen.

Dit is kozijnplan

 Betalen in termijnen

 Landelijke dekking

 U betaalt pas na montage

KozijnPlan staat garant voor:

 Waardestijging van uw woning

 Energiebesparing

 Geen onderhoudskosten

 Hoogwaardige kwaliteit

 Scherpe prijzen

 Lage maandlasten

Dit zeggen onze klanten:

Laatste nieuws

3 Apr

Bij het kopen van nieuwe kozijnen blijkt dat er nog steeds veel mensen zijn die twijfelen tussen kunststof en houten kozijnen.

19 Mar

Bij het aanschaffen van kunststof kozijnen kunt u in 2020 weer subsidie aanvragen via de

16 Mar

In verband met de Corona crisis in Nederland wordt onze dienstverlening aangepast aan de richtlijnen van het RIVM.