Kozijnen vervangen

Kozijnen gaan tegenwoordig steeds langer mee, maar zullen op den duur toch aan vervanging toe zijn. Dit is vaak een grote, maar zeker ook een noodzakelijke investering die uiteindelijk alleen maar voordelen zal opleveren, zowel financieel als niet financieel. Maar wanneer is het nu écht tijd om de kozijnen te vervangen?  

De levensduur van de kozijnen loopt ten einde

Veel van de redenen om kozijnen te vervangen, zullen samenhangen met de levensduur van de kozijnen. Zodra kozijnen het einde van hun levensduur bereiken, zullen er gebreken ontstaan. Een aantal van deze gebreken zullen beter merkbaar en zichtbaarder zijn dan andere, maar elk van deze gebreken geeft aan dat het tijd is voor vervanging. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan tocht, afbladderende verf en rottende kozijnen. 

De gemiddelde levensduur van kozijnen is verschillend per materiaal.

  • zacht hout: 20 jaar;
  • hard hout: 40 – 75 jaar; 
  • aluminium: 40 jaar;
  • kunststof: 50 – 70 jaar. 

Als uw huidige kozijnen (bijna) deze levensduur hebben bereikt, is het goed om na te denken over vervanging van de kozijnen. Ook in het geval dat de gebreken nog niet sterk aanwezig zijn. De kans is namelijk groot dat deze op korte termijn alsnog zullen ontstaan. 

Kozijnen van hout of aluminium
Indien uw huidige kozijnen nog van hout of aluminium zijn, kunt u erover nadenken om uw kozijnen te laten vervangen door kunststof kozijnen. kunststof kozijnen hebben namelijk grote voordelen ten opzichte van houten en aluminium kozijnen.

Zo zijn kunststof kozijnen onderhoudsvriendelijker, duurzamer, veiliger, hebben ze betere isolatiewaardes én hebben ze over het algemeen een langere levensduur.

De isolatie wordt slechter

Een van de belangrijkste redenen om over te gaan tot vervanging is een verslechterde isolatie. Hoe ouder de kozijnen zijn, hoe slechter de isolatie is. Door de vele verschillende weersomstandigheden zullen er, na verloop van tijd, kleine beschadigingen kunnen ontstaan in de kozijnen. Deze beschadigingen hebben grote invloed op de isolatie van uw kozijnen. 

Wanneer de isolatie is verslechterd, betekent dit dat u meer energie zal verbruiken. Dit zal uiteindelijk ook resulteren in hogere energiekosten. In dat geval is het zeker interessant om te kijken naar nieuwe kozijnen. Door uw huidige kozijnen te vervangen kunt u weer genieten van een lekker warm huis tegen lagere energiekosten. 

Daarnaast hangt de isolatie ook samen met enkel glas. Enkel glas isoleert slecht waardoor er veel warmte ontsnapt. Indien uw huidige kozijnen nog beschikken over enkel glas, is het verstandig om dit te laten vervangen door HR ++ glas. Hierbij kunt u het beste ook meteen het kozijn meenemen. 

De kozijnen hebben onderhoud of reparatie nodig

Een andere reden om de huidige kozijnen te vervangen is het onderhoud of de reparatie.

Houten en aluminium kozijnen hebben van zichzelf al veel onderhoud nodig. Ook voor kunststof kozijnen zal onderhoud en daarmee ook reparatie toenemen naarmate de kozijnen ouder zijn (als het einde van de levensduur bereikt wordt) en meer beschadigingen hebben.   

Voor zowel onderhoud als reparatie geldt dat dit niet altijd de verstandigste keuze is, vooral wanneer uw kozijnen tegen het einde van de levensduur aanlopen. U heeft dan namelijk kans dat er snel na reparatie of onderhoud weer nieuwe problemen ontstaan en u alsnog tot vervanging over moet gaan. Dit zorgt voor dubbele en daarbij ook onnodige kosten. 

Het belangrijkste bij onderhoud en reparatie is in ieder geval dat u direct actie onderneemt. Als u te lang wacht, heeft u een grote kans dat er meer problemen zullen ontstaan.

De veiligheid neemt af 

Ook de veiligheid kan een rol spelen bij vervanging. Kozijnen zijn natuurlijk een makkelijke ingang voor ongewenste bezoekers en het is dan ook van groot belang dat de veiligheid optimaal is.

Deze veiligheid betreft niet alleen de sloten op de kozijnen, maar ook de kozijnen zelf. Zodra de kozijnen in slechtere staat zijn, is het gemakkelijker om binnen te komen. Het kozijn is dan namelijk minder stevig. Nieuwe kozijnen zijn over het algemeen nog steviger dan dat de oude profielen waren en voldoen aan verschillende keurmerken voor veilig wonen (SKG en PKVW). Met het vervangen van de kozijnen zal de veiligheid dus toenemen. 

Een nieuwe uitstraling

Als laatste kunt u uw huidige kozijnen laten vervangen, omdat u graag een andere uitstraling voor uw huis wil. De huidige kozijnen voldoen bijvoorbeeld niet meer aan uw wensen wat betreft kleur, materiaal of stijl. Met het vervangen van uw huidige kozijnen kunt u weer een nieuwe uitstraling aan uw huis geven. 

Kozijnen laten vervangen 

KozijnPlan helpt u graag bij het vervangen van uw kozijnen. Indien u interesse heeft, komt een van onze adviseurs bij u langs voor een adviesgesprek. Hier heeft u de mogelijkheid om al uw wensen en vragen uitgebreid te bespreken. Op basis van dit gesprek kan onze adviseur een offerte op maat aanbieden.  

U kunt contact met ons opnemen door middel van het contactformulier of u kunt ons tijdens werkdagen bereiken door te bellen naar 088 6001300

Dit is kozijnplan

 Betalen in termijnen

 Landelijke dekking

 U betaalt pas na montage

KozijnPlan staat garant voor:

 Waardestijging van uw woning

 Energiebesparing

 Geen onderhoudskosten

 Hoogwaardige kwaliteit

 Scherpe prijzen

 Lage maandlasten

Dit zeggen onze klanten:

Laatste nieuws

3 Apr

Bij het kopen van nieuwe kozijnen blijkt dat er nog steeds veel mensen zijn die twijfelen tussen kunststof en houten kozijnen.

19 Mar

Bij het aanschaffen van kunststof kozijnen kunt u in 2020 weer subsidie aanvragen via de

16 Mar

In verband met de Corona crisis in Nederland wordt onze dienstverlening aangepast aan de richtlijnen van het RIVM.