De belangrijkste technische termen uitgelegd

Wat betekenen de verschillende technische termen die je veelal tegenkomt als je informatie gaat opzoeken over kunststof kozijnen? We zetten het graag voor je op een rijtje. 

Isolatiewaarde

Isolatiewaarde: de isolatiewaarde van een kozijn geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat. 

Het is van belang om naar de isolatiewaarde te kijken, omdat je met nieuwe kozijnen natuurlijk wel zoveel mogelijk de warmte in huis wilt houden. De isolatiewaarde van een kozijn wordt weergegeven door middel van een U-waarde. Hierbij is een lagere U-waarde beter, omdat er dan minder warmte verloren gaat. 

Volgens het Bouwbesluit mag de U-waarde van ramen, deuren en kozijnen niet hoger zijn dan 1,65 W/m2K. Voor een goed isolerend kozijn kunt u dan ook het beste kiezen voor een kozijn met een U-waarde die lager is dan 1,65. 

Profielen

Profielen: dit is de basis van een kozijn en is eigenlijk een ‘los’ deel. Zodra dit profiel bewerkt en in elkaar gezet wordt, is er sprake van een kunststof kozijn
Vlakke profielen: profielen met een grotere inbouwdiepte, meestal van meer dan 100 mm. Bij dit profiel staat het raam verder naar binnen.
Verdiepte profielen: profielen met een kleinere inbouwdiepte, meestal van minder dan 100 mm. Bij dit profiel staat het raam juist wat verder naar buiten.

Een profiel is van een kunststof kozijnen merk, zoals Schüco of Veka. Deze profielen worden ingekocht door kunststof kozijnen bedrijven, zoals KozijnPlan, die deze profielen bewerken tot kunststof kozijnen. 

De profielen bepalen in principe de (bouwtechnische) eigenschappen van een kozijn, zoals het aantal luchtkamers, de inbouwdiepte en de isolatiewaarde (mits goed bewerkt en gemonteerd door het kozijnen bedrijf). Bij het kopen van nieuwe kozijnen moet je dus niet alleen keuzes maken voor een merk en een bedrijf, maar ook voor een profiel.  

Het verschil tussen vlakke en verdiepte profielen is dus te vinden in de inbouwdiepte. Een vlak profiel heeft een meer strakke uitstraling, terwijl de verdiepte profielen eruitzien als de traditionele Nederlandse kozijnen. De verdiepte profielen zijn doorgaans dan ook de meest populaire keuze.  

Luchtkamers

Luchtkamers: dit zijn ruimtes in het kozijnprofiel die ervoor zorgen dat er een goede isolatiewaarde kan worden behaald.  

Zoals de naam al doet vermoeden zorgen de luchtkamers voor een betere isolatie door de stilstaande lucht in de kamers. Deze stilstaande lucht heeft een isolerende functie, net zoals bij dubbel glas. Het zorgt ervoor dat koude lucht minder goed binnen kan komen. Over het algemeen geldt: hoe meer luchtkamers, hoe beter de isolatie. 

Het aantal luchtkamers in een kozijn varieert meestal van 2 tot 6 kamers. De nieuwste kozijnprofielen beschikken tegenwoordig over minimaal 5 luchtkamers. U doet er dan ook goed aan om voor een profiel met minimaal 5 luchtkamers te kiezen. 

Stelkozijnen

Stelkozijn: een stelkozijn is een kozijnen frame die in het raam wordt geplaatst ter ondersteuning van het echte kozijn.  

Over het algemeen is montage op stelkozijnen de beste manier om je kunststof kozijnen te laten plaatsen. Bij montage op stelkozijnen is de constructie van het kozijn steviger waardoor de vormvastheid van het kozijn beter is. Daarnaast kun je door stelkozijnen genieten van een langere levensduur, een nettere afwerking en een betere opvang van de werking van de kozijnen tijdens warme of koude periodes. 

Stelkozijnen zijn verkrijgbaar in kunststof en hout. Groot verschil hierbij is dat hout nog enkele nadelen kent zoals houtrot en een minder lange levensduur. Wanneer je kiest voor stelkozijnen kun je dus het beste gaan voor montage op kunststof stelkozijnen. 

Stompe montage

Stompe montage: hiermee wordt het koud in de spouw plaatsen van het kozijn bedoeld. Oftewel het kunststof kozijn wordt direct in de opening geplaatst. 

Stompe montage is een goedkopere montagewijze en is over het algemeen niet zo goed als montage op stelkozijnen. Bij stompe montage is er namelijk meer risico op problemen. In de eerste jaren zal dit nog niet meteen merkbaar zijn, maar na verloop van tijd wel. Zo kan het kozijn los zitten, heb je meer kans op schade tijdens én na montage, je hebt meer kans op lekkage en de wind komt gemakkelijker binnen.  

HR-glas

HR-glas (Hoog Rendements-glas): dit glas heeft een extra coating tussen de glaslagen waardoor het raam beter isoleert. 

Enkel glas werd vroeger veel gebruikt, maar dit glas voldoet tegenwoordig niet meer aan de eisen en wordt dan ook niet meer gebruikt. Er werd veel overgestapt op dubbel glas, maar tegenwoordig is HR-glas de standaard. Hierbij is er de keuze uit HR+, HR++ of HR+++ glas. 

Enkel glas werd lange tijd gebruikt, maar is al lang niet meer de standaard. Dit glas voldoet tegenwoodig niet meer aan de eisen en wordt dan over het algemeen ook niet meer toegepast. 

Waar veel mensen nog denken dat er geen verschil is tussen dubbel glas en HR++ glas, is er dus wel een duidelijk verschil. Beide beschikken over een dubbelle glaslaag, maar het verschil is dus de coating die wordt gebruikt bij HR++ glas. Ditzelfde verschil geldt ook voor enkel glas en HR-glas en driedubbel glas en HR+++ glas.  
 

Dit is kozijnplan

 Betalen in termijnen

 Landelijke dekking

 U betaalt pas na montage

KozijnPlan staat garant voor:

 Waardestijging van uw woning

 Energiebesparing

 Geen onderhoudskosten

 Hoogwaardige kwaliteit

 Scherpe prijzen

 Lage maandlasten

Dit zeggen onze klanten:

Laatste nieuws

2 Jul

De zomervakantie breekt weer aan en dat betekent ook dat er voor veel bedrijven andere openingstijden gelden.

15 Jun

Het huren of leasen van kozijnen is tegenwoordig steeds populairder.

4 Jun

Kunststof kozijnen zijn een grote investering, maar u kunt uiteindelijk ook veel geld besparen met kunststof kozijnen.