Beslagen hoogrendementsglas

Van hoogrendementsglas (HR-glas) bestaat vaak onterecht het beeld dat dit glas niet mag beslaan. Veel mensen zijn dan ook verbaasd als het HR-glas wel beslaat en vragen zich af of dit wel goed is. Het antwoord is ja! Het is juist goed als uw HR-glas aan de buitenkant beslaat. Hieruit blijkt dat u uitstekend isolerend glas heeft!

Hoe kan het dat ramen beslaan?

Om uit te kunnen leggen waarom het goed is dat uw ramen beslaan, is het belangrijk om te weten waarom de ramen beslaan. Dit heeft te maken met de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid. Bepaalde combinaties tussen deze temperatuur en vochtigheid zullen ervoor zorgen dat uw raam aan de binnen- of buitenkant kan beslaan. 

Hoe ontstaat condensvorming aan de buitenkant van het HR-glas?

Aan de buitenkant van het raam zal er condens optreden als uw ramen goed geïsoleerd zijn, de temperatuur buiten laag is en de luchtvochtigheid hoog. Dit gebeurt meestal in de ochtenden in het voor- en najaar en deze condensvorming is niet te vorkomen. In de loop van de ochtend zal de buitentemperatuur toenemen en de luchtvochtigheid afnemen, waardoor de condens op de ramen vanzelf weer zal verdwijnen. 

Het kan voorkomen dat u overal in huis dezelfde glassoort heeft, maar dat niet elk raam (evenveel) beslaat. Dit veroorzaakt vaak verwarring of de condensvorming wel goed is. Ook dit is niet erg en is goed te verklaren. Of een raam wel of niet beslaat is namelijk ook afhankelijk van bijvoorbeeld de wind en de mate van beschutting. Zo zal de kans op condensvorming bijvoorbeeld kleiner zijn als er veel wind op het raam staat. 

Hoe ontstaat condensvorming aan de binnenkant van het HR-glas?

Er zal condens optreden aan de binnenkant van het raam als er een groot verschil is in de temperatuur binnen en buiten. Dit doet zich bijvoorbeeld voor wanneer u aan het douchen of aan het koken bent en er veel warme lucht vrijkomt in huis, terwijl het buiten koud is. Ook hier geldt dat het meestal voorkomt in het voor- en najaar. Naarmate de temperaturen buiten stijgen, zal de kans op condensvorming aan de binnenzijde afnemen. 

In principe is het niet erg als het glas aan de binnenkant beslaat, maar het is wel verstandig om hier iets aan te doen of om het op te lossen. Het duidt er namelijk op dat uw huis te vochtig is en dat is niet goed voor uw gezondheid als dit te vaak voorkomt. De luchtkwaliteit wordt hierdoor aangetast en denk bijvoorbeeld eens aan de schimmel die kan ontstaan als uw huis vaak vochtig is. De oplossing voor vochtproblemen in uw woning is om goed te ventileren. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid verlaagd en is de kans op condensvorming aan de binnenkant van uw glas kleiner.

Hoe ontstaat condensvorming tussen het HR-glas?

Dit is de enige vorm van condensvorming die niet goed is. Zodra condens zich tussen de twee glasplaten bevindt, is de kans groot dat het glas lek is. Heeft u condens tussen het glas? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de glasleverancier.

Heeft u nog geen HR-glas?

HR-glas heeft vele voordelen te bieden, waaronder de uitstekende isolatie. In combinatie met kunststof kozijnen heeft u een goed isolerend geheel en geniet u niet alleen van warmte-, maar ook van geluidsisolatie. U zult meer wooncomfort ervaren én u verhoogt de waarde van uw woning.

Wilt u uw huidige kozijnen en glas vervangen en kiest u voor een goed geïsoleerd huis met isolerende kunststof kozijnen in combinatie met HR++ glas? Wij komen graag bij u langs voor een adviesgesprek op maat!
 

Dit is kozijnplan

 Betalen in termijnen

 Landelijke dekking

 U betaalt pas na montage

KozijnPlan staat garant voor:

 Waardestijging van uw woning

 Energiebesparing

 Geen onderhoudskosten

 Hoogwaardige kwaliteit

 Scherpe prijzen

 Lage maandlasten

Dit zeggen onze klanten:

Laatste nieuws

20 Sep

Sinds 1 januari 2021 is er kunststof kozijnen subsidie beschikbaar via de ISDE (InvesteringsSubsidie Duurzame energie en Energiebesparing).

6 Sep

Van hoogrendementsglas (HR-glas) bestaat vaak onterecht het beeld dat dit glas niet mag beslaan.

23 Aug

Zodra u heeft besloten dat het tijd is voor nieuwe kozijnen begint de zoektocht naar informatie en bedrijven.